Efterrätter och desserter

Är pasta från Asien eller Italien?

Pasta är en av de där ingredienserna där det goda möter det enkla. Få ingredienser är lika enkla att tillaga och samtidigt så utsökt. Testa till exempel gnocchi från Barilla. Typiskt sett tänker vi oss att pastans ursprungsland är Italien, men hur ligger det egentligen till med den saken? Det är inte helt lätt att utröna, men det finns några trovärdiga teorier.

Förutom Italien ser man vanligtvis Asien som pastans hemvist. I exempelvis de thailändska, kinesiska och japanska köken är det vanligt med nudlar. Och med tanke på att den kinesiska civilisationen länge låg långt framför de europeiska sett till den tekniska utvecklingen anser många experter att det är troligt att de asiatiska nudlarna är föregångaren till den italienska pastan.

Det är inte helt taget ur luften. Särskilt inte om man tar i beaktande ett arkeologiskt fynd som gjordes i norra Kina. Där hittade man nämligen en mer än 4000 år gammal skål som innehöll spår av något som kan antas vara pasta. Innehållet i skålen var dock bevisligen inte pasta så som vi tänker oss den idag. Pasta ska nämligen vara gjort av vete och enligt samstämmiga uppgifter ankom vetet inte i Kina förrän tusen år senare.

Ett annat antagande bygger på att pastan inte kommer från vare sig Italien eller sydostasien. Vissa forskare hävdar istället att pastan uppfanns av en persisk kung känd som Khosrau den förste. Han ska ha uppfunnit pasta under en jakttur. Det är högst osäkert vad det finns för belägg för detta.

Kanske är det med pastan som med så många andra uppfinningar, att den uppfanns på många olika platser samtidigt. Det behöver ju inte ha varit något unikt geni som kom på pastan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*