Efterrätter och desserter

Få starkare tänder med rätt mat

Vad du stoppar i munnen påverkar dina tänder och din munhälsa. Att sötsaker är direkt skadligt för tänderna är ingen nyhet. Men all mat är inte dålig, det finns faktiskt mat som stärker tänderna. Genom att tänka på vilken mat du äter kan du gynna din munhälsa. Du kan exempelvis minska tandsten om du tänker på att vårda dina tänder på rätt sätt. Tandsten påverkas i mångt och mycket av hur du borstar dina tänder och vilken munhygien du har. Din saliv påverkar också hur mycket tandsten du får och den är svår att göra något åt. När du har fått tandsten går det inte att ta bort genom att borsta tänderna utan du behöver uppsöka en tandhygienist eller tandläkare. Men genom att ta bort bakteriebeläggningen på tänderna som uppkommer varje dag på allas tänder kan du till viss del förebygga tandsten.

Syraangrepp gör hål i tänderna

Det är bakteriebeläggningen som göds när du äter socker. Det finns socker i massor av mat men mängden varierar kraftigt. Bakterierna livnär sig på sockret som kommer in i munnen. När bakterierna äter av sockret bildas det en form av restprodukt som i sin tur fräter på tänderna. Om dina tänder utsätts för ofta av syraangrepp kommer du att till slut få hål i tänderna eftersom saliven inte hinner med att neutralisera syran. Därför är det av största vikt att du tänker på vad du äter under dagen.

Grönsaker och basiska livsmedel gynnar munnen

Det finns faktiskt mat som är positiv för tänderna och gör mer nytta än skada. Olika frukter och grönsaker är mat som är gynnsam för tänderna. Äpple, morot och olika sallater är sådant som gör gott i munnen. Denna typ av mat hjälper till att städa upp i munnen och gynna salivproduktionen. Mjölk, ost och yoghurt är andra saker som faktiskt gör nytta. Basiska livsmedel hjälper till att neutralisera syran i munnen. Genom att äta livsmedel som är bra kan du förbättra munhälsan och få ett vitare leende.

Strukturera upp matvanorna

Det finns några bra matvanor som du kan försöka införa för att gynna din mun. Att äta regelbundet och låta munnen vila mellan varje måltid är en sak. Om du ska borsta tänderna efter en måltid ska du tänka på att vänta en timme efter att du har ätit. Det är viktigt att inte störa processerna som sker i munnen efter en måltid. Det du kan göra mellan måltiderna är att tugga sockerfritt tuggummi som bland annat ökar salivproduktionen. Att tänka på att inte äta allt för mycket mat som innehåller mycket socker är det allra bästa. Det är bättre att äta exempelvis godis på väl utvalda tidpunkter under veckan än att småäta socker hela tiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*