Svensk mat

Bra (och dålig) mat för dina tänder

Visste du att valet av mat inte bara påverkar din vikt och din hälsa, utan att det också har en stor påverkan på dina tänder. Det du äter och dricker riskerar inte bara att missfärga dina tänder, utan kan också orsaka karies eller till och med tandlossning. Som tur är finns det inte bara mat som är dålig för tänderna, utan också mat som är riktigt bra.

Oavsett vilken typ av mat du äter är det viktigt att gå på kontinuerliga kontroller hos tandläkaren. Hos oralcare.se kan du enkelt boka in en tid på internet eller titta runt i utbudet av olika behandlingar. Du hittar professionella tandläkare hos oralcare.se som säkerställer att du får bästa service och bästa behandling för just dina tänder och din mun. För att minska risken för att drabbas av karies kan du dock börja med att se över din kost och vad du äter under dagarna. Här nedan listar vi ett flertal riktigt bra livsmedel som gör tänderna gott och några livsmedel som du definitivt bör hålla dig ifrån.

Mat som är bra för tänderna

Vill du äta mat som är riktigt bra för tänderna ska du välja äpplen och morötter som en del av din dagliga kost. Den här frukten och grönsaken är riktigt bra för både tänder och tandkött och ger dessutom munnen ett motionspass. Eftersom både morötter och äpplen är relativt hårda och tvingar dig att tugga mycket förbättras också din saliv. Salivens kvalitet är mycket viktig för att hålla munnen ren efter måltiderna.

Det finns få saker som dina tänder avskyr lika mycket som syra och detta kan du balansera genom att välja basisk mat. Några exempel på basisk mat är bland annat nötter, ost och mejerier, t.ex. yoghurt och mjölk. Dessa livsmedel har även en mycket god förmåga att neutralisera saliv och syra i din mun.

Dessa ska du undvika

Som tidigare nämnt finns det också en hel del livsmedel som du bör undvika för att inte utsätta tänderna för onödigt mycket slitage. De allra flesta är redan medvetna om att godis med mycket socker i är dåligt för tänderna och bör undvikas. Om du ändå är sugen på godis bör du undvika de som stannar i munnen länge, t.ex. hårda karameller och klubbor. Även mat som innehåller mycket stärkelse är något som du bör hålla dig ifrån, t.ex. chips och bröd som har en tendens att fastna mellan tänderna.

Den kanske största boven är ändå läsken. Läsk innehåller otroliga mängder med socker som gärna orsakar problem i munnen. Även de sockerfria läskedryckerna bör undvikas, eftersom de ändå har mycket höga nivåer av syra som kan orsaka frätskador och orsaka stora skador på tändernas emalj.

Svensk mat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*