Efterrätter och desserter

Goda rätter tillagade med vin

Att laga mat med vin kan verka mer komplicerat och skrämmande än vad det egentligen är. Med ett bra vin och kunskapen hur du använder det kan du ta din matlagning till en högre nivå. Här följer ett flertal europeiska maträtter som tillagas med vin:

Beef bourguignon, Frankrike

Denna rika och populära gryta kommer från regionen Bourgogne i Frankrike. Maträttens stjärna är ett robust rött Bourgogne-vin, som används för att mjuka upp det goda Charolais-köttet. På https://vinoteket.se/ kan du hitta ett stort utbud av franska röda viner att använda i din bourguignon. Köttet tillagas under en längre tid tillsammans med lök, vitlök, timjan, morötter, potatis, svamp och ibland några remsor av torkade apelsinskal. Vissa franska kockar menar att grytan bör kylas i 24 timmar för att få ut den absolut bästa smaken.

Terrine, Frankrike

Denna franska maträtt består av grovt hackat kött och fett liknande en köttlimpa. Kombinationen av kött (ofta gås eller anklever, fläsk, hjort eller vildsvin) marineras vanligtvis i en blandning av örter och ett hög kvalitativt vin innan det får svalna, så att en smakfull gelé utformas. Även om det ursprungligen uppfanns som en betydande mat för franska bönder, så har den idag utvecklats till en elegant aptitretare som ofta tar plats på menyerna hos exklusiva restauranger.

Tagliatelle ai Funghi, Italien

Tagliatelle ai funghi är en smakfull italiensk maträtt som består av färsk tagliatellepasta tillsammans med svampar som till exempel porcini. Maträtten är ofta smaksatt med schalottenlök, svartpeppar, salt, hackad persilja och ett fint vitt vin. Det sägs att tagliatelle ai funghi bäst tillagas på våren och hösten, när säsongens svamp är tillgängliga och färska. När maträtten är tillagad rekommenderas det att den serveras med färsk, riven parmesanost.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*