Efterrätter och desserter

Berika din mat med vitamin B3

Det finns 14 typer av vitaminer, varav åtta stycken är olika B-vitaminer. En av de mest intressanta av dessa vitaminer är B3. Denna vitamin är näringstät i framförallt följande kost:

  • kyckling
  • kött
  • fisk
  • nötter
  • spannmål

Som vitamin spelar vitamin B3 en viktig roll i kroppen eftersom den har olika vitala funktioner. Enligt studier kan den bidra till att minska kolesterolvärdet, lindra artrit, förbättra hjärnans funktion och motverka diabetes.

Vitamin B3 upptäcks

Upptäckten av vitamin B3 skedde i slutet av 1800-talet när sjukdomen pellagra undersöktes. Pellagra orsakas vid en brist på vitamin B3 som bland annat orsakar diarré, dermatit och demens. Symptom på pellagra ansågs förr vara orsakat av infektioner ända tills läkaren Joseph Goldberg utforskade saken. Han visade att det verkligen beror på en vitaminbrist. Av denna anledning har vitamin B3 också fått namnet vitamin PP, varav PP står för Pellagra Prevention.

Ovanstående upptäckt visar på vikten av att tillgodogöra sig vitaminer. På samma sätt som rören hos Rörfokus.se distribuerar rent vatten, är det viktigt cirkulationssystemet distribuerar alla viktiga vitaminer i kroppen. Ytterligare fördelar om vitamin B3 redovisas härnäst.

Fördelar med vitamin B3

Det råder inga större brister på vitamin B3 i Sverige. Dock kan brister uppstå för veganer som inte äter kött. I sådana fall är tipset att äta avocado och nötter. Läs om följande fördelar som vitamin B3 bidrar med.

  • Konverterar mat till energi: Som alla B-vitaminer hjälper niacin till att konvertera mat till energi från kolhydrater. Den är en nödvändig vitamin för att producera energi och är avgörande för korrekt energitillförsel till hjärnan.
  • Hjälper till att behandla typ 1-diabetes: Vitamin B3 kan hjälpa mot denna typ av sjukdom där kroppen slutat producera insulin i bukspottkörteln.
  • Skyddar mot psykisk sjukdom: Olika psykiska sjukdomstillstånd, däribland vissa former av schizofreni, är förknippade med niacinbrist. B3-Kostillskott är därför en lösning eftersom det reparerar de skador som gjorts på hjärnceller till följd av bristen.
Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*