Efterrätter och desserter

Tårtor du måste pröva på!

Oavsett om det är midsommar, jul, eller påsk så är det alltid läge att servera en god efterrätt. Och vilken efterrätt är mer omtyckt än en stor, ljuvlig tårta? I Sverige så är vi kända för den lätta och smakrika prinsesstårtan, eller den somriga, vackra jordgubbstårtan. Men i denna artikel tar vi en titt på andra älskade tårtor som härstammar från andra europeiska länder.

Medovik

Medovik är en populär rysk honungskaka som består av honungsinfunderade, nästan kexliknande tårtbottnar som är täckta med tunna lager av kräm. Även om det finns många variationer av kakan så njuts den vanligtvis med vispad grädde eller olika kombinationer av kondenserad mjölk och smör.

Man tror att kakan först dök upp på 1820-talet och ursprungligen bakades åt den ryska Alexander den förstas fru. Tillsatsen av kondenserad mjölk kommer troligen från Sovjettiden, medan moderna variationer kan inkludera bär eller till och med choklad.

Cremeschnitte

Cremeschnitte är en vaniljkrämtårta som är en absolut klassiker bland östeuropeiska desserter. Den går under många olika namn, varav de flesta härstammar från den tyska cremeschnitte, som bokstavligen översätts till antingen gräddskiva eller, i vissa fall, gräddpaj. Enligt Historical Sociolinguistics antas det att cremeschnittens ursprung går tillbaka till blandningen av två kökskulturer i det österrikisk-ungerska imperiet.

Tårtans polska namn, Napoleonka, indikerar dock att denna efterrätt eventuellt har sitt ursprung i den franska mille-feuille, som också är känd som Napoleon. Den är ett annat bakverk vars exakta ursprung är okänt, även om dess moderna form sägs påverkas av förbättringar av Marie-Antoine Carême, den berömda franska kocken extraordinaire.

Pavlova

Lika delikat som den ballerina den namngavs efter. En Pavlova är den absoluta sommarefterrätten. Vispad grädde är vanligtvis spädd ovanpå en snöig maräng som följs av en frukt, helst jordgubbar eller hallon, som kontrasterar marängens sötma. Pavlovan fungerar också bra som en födelsedagstårta. Forskning tyder på att Pavlova är en ättling till det tyska bageriet och uppfanns på 1920-talet under Anna Pavlovas turné i Australien och Nya Zeeland, även om den exakta uppfinnaren fortfarande debatteras.

Schwarzwaldtårta

Schwarzwaldtårtan är en populär tysk efterrätt som består av chokladbottnar som är täckta med vispad grädde och prickade med infuserade körsbär. Vissa sorter använder kirschwasser-konjak för att blötlägga chokladlagren eller för att sätta en extra smak på den lätt vispade grädden.

När den är monterad och klar så är denna tårta häftigt dekorerad med vispad grädde, riven choklad och körsbär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*