Efterrätter och desserter

Vikten av god hygien vid matlagning

Att laga mat är lustfyllt och härligt. Det finns få saker som är så avslappnande som att svänga ihop en god middag med riktigt fina råvaror. För att matupplevelsen ska bli så där fantastisk som du hoppats på är det dock viktigt att tänka på hygienen.

Mikroorganismer och bakterier

Vi har mikroorganismer och bakterier runt omkring oss hela tiden. De förekommer helt enkelt överallt, även i mat. En del av bakterierna är goda, men vissa är onda och kan orsaka sjukdom. Exempel på matvaror som de flesta av oss känner till, där bakterier faktiskt är tillsatta är ost, fil och yoghurt. Här handlar det om goda bakterier som bara gör nytta. Det är de onda bakterierna du till varje pris vill undvika för att slippa bli sjuk. Se till exempel upp med jordiga rotfrukter såsom potatis. Under speciella tider på året, som till exempel under rötmånaden är det extra viktigt att vara noga med hygienen.

Tvätta dina händer

Det första du ska göra innan du ställer dig vid spisen är att tvätta dina händer noga. Tvätta med rikligt med tvål och vatten och se till att tvåla in händerna noga, minst under 20 sekunder. Ta också av dig eventuella smycken eftersom bakterier och mikroorganismer gärna samlas under exempelvis ringar och klockor. Genom att tvätta händerna vinner du mycket eftersom det ofta är främst via händer som virus och bakterier sprids.

Ha rena arbetsytor

När du ska laga mat är det viktigt att hålla det rent omkring dig. I restaurangbranschen är man proffs på det och jobbar ofta på rostfria ytor eftersom de är enkla att rengöra. Hos https://www.servicepartner-rms.se/ hittar du mängder av tillbehör och köksutrustning för restaurangbranschen. Ta en titt och låt dig inspireras av restaurangköken även hemma i ditt eget kök. Är du en flitig matlagare kan det alltså vara idé att investera i en arbetsyta av rostfritt stål. Var även noga med dina skärbrädor. Skär till exempel aldrig kött och grönsaker på samma skärbräda. Det är också viktigt att rengöra sina skärbrädor. Ta för vana att skrubba dem med salt med jämna mellanrum så håller du ytan fri från elaka bakterier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*