Svensk mat

Några kända svenska rätter

Kanske har du någon gång fått frågan om vad som är kända svenska rätter? Eller så har du själv funderat i de banorna. Klassisk svensk husmanskost är oftast det som står i centrum när man pratar om svensk mat. Här tar vi en närmare titt på några svenska rätter som vi tycker förtjänar lite extra uppmärksamhet.

Detta är kanske inte en rätt som klarar sig på egen hand men det är ändå en klassiker både på midsommar och på julbord. Detta är en klassiker som uppkom under tiden då allt handlade om att kunna konservera mat. Det var viktigt att ha ett stort matförråd under den kalla vintern. Idag finns det flera olika varianter och smaker av inlagd sill, och den äts gärna tillsammans med potatis och knäckebröd. En rätt som är given på både julbord, påsk och midsommar förtjänar så klart en plats även på vår lista.

Man kan säga att kroppkakor är den svenska varianten av dumplings, fast i en betydligt större storlek. Här finns det flera olika varianter beroende på vart i landet du befinner dig. Om du befinner dig i Norrland kommer du märka att det går under namnet palt. Det är enkelt att göra, du blandar först potatis och mjöl till en deg. Denna fyller du sedan med fläsk eller något annat du vill ha. Beroende på om du använder kokt eller rå potatis kommer kroppkakorna att ha olika färg. Med kokt potatis blir de vita och med rå potatis blir de gråa. Det serveras normalt med lite smält smör och sylt vid sidan av. Kroppkakor är kanske främst känd som en Öländsk rätt men det äts över hela landet.

Den svenska rätten som blivit känd över hela världen tack vare IKEA. Dessutom är det förmodligen en rätt som de flesta föräldrar lagar till sina barn. Det råder ingen tvekan om att denna paradrätt har en mycket speciell plats i de flestas hjärtan. Mycket beror nog på att de flesta har sina egna knep för att det göra det så där underbart gott. Köttbullar brukar serveras med en brunsås och så potatismos förstås. Vi får inte heller glömma lingonen som lyfter rätten till det där lilla extra. Kort sammanfattat, en klassiker som alltid funkar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*