Svensk mat

Vad är egentligen svensk mat?

När man pratar om svensk mat menar man i regel de rätter och den matkultur som finns i Sverige. De flesta typiska rätter är grundade i tradition och har förts vidare från generation till generation. Folk utifrån har också influerat den svenska matkulturen och gjort den mer internationell.

Sverige har tagit mycket influenser från andra länder. Kåldolmar som ett exempel, hämtades hem från Turkiet under 1700-talet. Idag räknas det som en klassisk svensk rätt och en del av den svenska husmanskosten. Sverige har även hämtat mycket inspiration från det franska köket, speciellt under 1800-talet. Nu på senare år har vi även sett mycket asiatiska influenser med sushi och andra rätter. Även snabbmaten har fått en betydande plats i svenska köket med allt från pizza till hamburgare. Man kan lugnt säga att Sverige aldrig varit rädda för att testa på nya saker som kommer utifrån, vilket är väldigt positivt.

Tittar man längre bakåt i tiden, när Sverige främst lagade mat baserat på de ingredienser som fanns i landet så var maten mycket enkel. Människor åt mest rätter som välling, gröt, sill, bröd och potatis. Det hårda klimatet gjorde det inte lätt att odla och maten blev också därefter. Det var väldigt sällan som det serverades färsk mat utan det mesta var konserverat. Även om det var snålt till vardags plockade man fram allt man hade till fester. Härifrån kommer begreppet knytkalas då alla samlade ihop vad man hade. På så sätt behövde inte en enda person stå för hela kostnaden. Ett koncept som fortfarande används idag.

Kött har alltid varit en stor del av det svenska köket och då framförallt vilt som älg och vildsvin. Detta är kött som ska tillagas långsamt och väl, gärna i en gryta. Vilt räknas än idag som ett väldigt fint kött som är populärt till fester och speciella tillfällen. Förr i tiden var det faktiskt sjöfågel och säl som var det viktigaste proteinet i Sverige. Många är nog glada över att det inte längre är så. När jordbruket kom till landet så blev det också naturligt att börja äta uppfödda djur som gris och ko. Det är något som hänger sig kvar än idag även om många minskar ner på köttet på grund av klimatskäl.

Sverige har alltid haft svårt att odla grönsaker eftersom vintrarna är kalla och långa. Därför har rotfrukter alltid stått i centrum gällande svensk matlagning. Detta är inte längre fallet eftersom vi numera fraktar grönsaker från hela världen. I Sverige sägs lök och kål vara de äldsta grönsakerna som odlats. Särskilt löken är idag en självklar del av många rätter och äts varje dag, i många olika former.



Next Article


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*