Efterrätter och desserter

Något om potatis

Potatis är både en av de mest använda råvarorna i världen och, vill jag påstå, en av de mest underskattade. En god knöl som vi gärna tar för given. Många är vi som växte upp under 80- och 90-talen som minns hur ångande potatis serverades i stora lass i skolmatsalarna. Illa kokt och snudd på misshandlad. Rätt tillagad finns det få saker som klår en riktigt god potatis.

Om du sysslar med någon form av odling eller har en stor gård kan du ha nytta av en slaghack. Hos Kellfri hittar du Slaghack ATV XL som är nordens mest kraftfulla slaghack. Med den får du enkelt ordning på din tomts mest ruffiga terräng.

Potatis växer i det vilda i Sydamerika där den är en flerårig växt. I Sverige känner vi den dock som en ettårig växt eftersom den förstörs om den inte skördas innan vintern. Vad som gör potatisen så uppskattad är förstås dess mångsidighet. Den är god att äta kokt, som mos eller skivad i klyftor och tillagad i ugn. Ett annat exempel på en uppskattad potatisrätt är rårakor, det vill säga riven potatis som bakas ihop i bollar och gärna steks i smör. Världens största producent av potatis är Kina som står för totalt 25% av världens produktion. I reella siffror är det ungefär 95 miljoner ton potatis.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*