Det japanska köket är nog främst förknippat med sushi, vilket också en otroligt populär rätt i Sverige. Idag finns det otroligt många sushirestauranger i Sverige, både de som serverar traditionell sådan och de som lagar med en tvist. Det är inte ovanligt att du hittar sushi med svenska ingredienser vilket så klart kan vara kul att testa på. Känner du dig modig kan du också testa på att göra egen sushi. Det krävs lite träning i början men efter ett tag brukar det gå bra.

Det du kan räkna med att hitta i varje japansk måltid är vitt ris, någon form av soppa med grönsaker eller fisk samt rå fisk. Det sistnämnda brukar kallas sashimi på menyer och är populärt att beställa på sushirestauranger.

Precis som i många andra asiatiska kök serveras det flera smårätter under en måltid. Japan har fem olika tillagningstekniker och alla rätter är gjorda enligt dessa. I Japan pratar man mycket om att ha en bra balans i måltiden, detta får du genom att servera grönsaker och svamp. Dessa smårätter består oftast av kött, fisk eller just grönsaker, riset ingår inte i dessa.

Det finns idag en uppsjö av sushirätter och som nybörjare kan det vara svårt att förstå vad som egentligen står på menyn. Makisushi är något som de flesta restauranger serverar. Det är en form av sushirulle där grönsaker eller andra ingredienser rullas in i en bit tång. Detta passar bra för de som vill äta vegetarisk sushi. En annan populär typ är Nigiri där ingredienserna läggs på toppen av en formad risboll. Här är det vanligt med lax och räkor som fyllning.Previous Article
Next Article


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*