Ett svenskt julbord är ett måste i de flestas hem inte bara på julafton utan även under de efterföljande dagarna. Rent tekniskt kan man säga att det är ett slags buffebord där flera rätter dukas upp. Det finns några rätter som är klassiska över hela Sverige men det finns också många rätter som är typiska för en viss region. Bland de rätter som räknas som självklara hittar vi bland annat Janssons frestelse, köttbullar och prinskorvar. Allt sköljs ned med en god snaps och kanske lite julöl.

Är du nyfiken på vad som äts på julbordet i de olika delarna av Sverige? I Småland är det till exempel väldigt vanligt att ha ostkaka och kroppkakor på julbordet, båda två är rätter som kommer från regionen. Om du befinner dig i norra Sverige kommer du säkerligen märka att det vanligt med flera inslag av vilt på bordet. Det är också vanligt att det förekommer något som kallas för fatost. En norrländsk version av ostkaka kan man säga. Gotlänningarna har som tradition att servera saffranspannkaka på sina julbord, något man inte direkt gör i övriga landet. Det finns alltså många geografiska skillnader.